רוצים לקנות תכשיטי זהב?
איך תדעו שלא עובדים עליכם?
המאמר הבא יעשה לכם קצת סדר
בטח הגעתם בשלב זה או אחר של חייכם לרכישת תכשיט זהב, אם מתנה לאהוב, מתנה לבת מצווה, מתנה ליולדת או סתם מתנה לעצמכם.
למען השקט הנפשי שלכם תמיד טוב לבדוק קצת ו״ללמוד״ את השטח לפני שרוכשים פריט זהב יקר כזה או אחר.
עם התחרות של היום, בין אם זאת חנות משפחתית קטנה הממוקמת בפינת הרחוב, חנות אינטרנטית מהודקת עם צילומים שנראים מליון דולר או מותג עולמי כזה או אחר המפרסם את שלטי החוצות שלו מכל עבר.
כולם ינסו לדחוף לכם/ן ולמכור ממרכולתם…
- איך תדעו שאתם בידיים טובות?
- שלא נפלתם למעשה נוכלות כזה או אחר?
- יש חוק גורף שמתאים לכל הענף?
- יש תעודת ביטחון?
עם קצת מודעות תוכלו לקחת את השליטה בחזרה לידיים שלכם/ן ואולי קצת יותר, לישון בשקט.
הנה כמה דברים ששווה לדעת:
קודם כל אינטואיציה
בשלב ראשון, לפני שאנחנו ניגשים לבדוק פריט מסויים עם אמצעים או מכשירים חיצוניים כלשהם, אנחנו יכולים לשפוט לפי מגע יד וטביעת עין.
כל תכשיטן ותיק יכול כבר בשלב התחושה ״להרגיש״ אם החומר מולו הוא זהב או לא, נסו לפתח יכולת שכזו.
הכנסו לחנויות תכשיטים, בקשו למדוד כמה פריטים, החזיקו ביד את החומר, חושו את המשקל הסגולי שלו (לזהב יש משקל סגולי משלו), אם הפריט מרגיש לכם קל מידי, או חלול, אם צבעו חיוור מידי או לחלופין בוהק בצורה מחשידה ומלאכותית, אם הצבע לא אחיד לאורך כל הפריט, אם יש סימנים לקורוזיה או חלודה (זהב לא מחליד!) כדאי לחשוב פעמיים…
חיפוש חתימה בגוף הפריט 18K 9K 10K 14K וכו׳
זהב נהוג לסמן ע״י רמות קראט שונות, מכון התקנים הישראלי אף מחייב כל יצרן זהב בארץ לסמן כל פריט שהוא מייצר ע״י חותמת שכזו.
חפשו בקפדנות בגוף הפריט (עברו לאט לאט על כל חלקיו) את החותמות הבאות
9K, 10K, 14K, 18K, 21K, 24K.
יכול להיות שתצטרכו להיעזר בזכוכית מגדלת, המכונה בעגה המקצועית ״לופה״ (אותה תוכלו לבקש להלוות מבעל החנות שלרוב מחזיק אחת כזאת באמתחתו).
רמות קראט נפוצות בשוק מסויים מושפעות לרוב מאיזור גיאוגרפי, תקופה ואופנה.
כך שבאנגליה העתיקה, לרוב תמצאו תכשיטים בדרגת 9K-10K (למי שאוהב/ת תכשיטים עתיקים)
בהודו מקובל לייצר ב21K (ויותר) ובישראל רמת הקראט הנפוצה ביותר היא 14K, וסביר להניח שרוב התכשיטים שתתקלו בהם יהיו בדרגת זהב זו.
*שימו לב!
גם אם תכשיט מסויים מרגיש לכם כמו זהב אמיתי אך אין עליו חותמת, זה עדיין לא אומר שהוא לא מזהב, שכן לעיתים לפריטים עדינים או קטנים מידי, מכורח הנסיבות פשוט אין מקום להטבעת חותמת שכזו.
לפעמים הפריט מיוצר בעבודת יד לא מסחרית של אומן, או שפשוט היצרן לא הקפיד על חותמת זו.
לכן אל תרימו ידיים עדיין ונעבור לשלב הבא.
אמינות וותק של החנות/ המוכר הנבחר
כמו כל דבר בחיים, שווה להסתכל על התמונה המלאה, כמו שהייתם נכנסים למסעדה עם שירותים ממש מלוכלכים, היה מעלה בכם תהיה על מצבו של המטבח… כך גם כאן.
העיפו מבט חטוף על העסק עצמו ובחנו את הדברים הבאים:
- העסק נראה לכם לגיטימי?
- הוא במצב תחזוקה טוב?
- כמה שנים הוא כבר קיים בשוק?
- אתם מכירים עוד אנשים שרכשו שם ויצאו מרוצים?
- במילים פשוטות, אתם סומכים עליו?הוא מעורר אמון?
הרי עסק ותיק ורציני לא יסתבך ברמאות ויסכן את שמו הטוב, זה פשוט לא ישתלם לו.
תבקשו תעודת הערכה בסוף הקניה או תראו אם המוכר/ת מציע/ה
תמיד מסמך כתוב שחור על גבי לבן שווה יותר מאמירה בעל פה.
לכן בעל/ת עסק שמכיר טוב את מרכולתו ובטוח בטיב הייצור שלו, לא יהסס לתת לכם מסמך בכתב שמאשר זאת. לפעמים תצטרכו לבקש בעצמכם ולפעמים הוא פשוט יתן לכם את זה בתום העסקה.
אגב אם לא נעים לכם לבקש,
תמיד תוכלו להגיד שתם צריכים תעודת הערכה לחברת הביטוח, שכן חברות הביטוח דורשות הערכה רשמית על תכשיטים שהם מבטחים לכם באופן פרטי, וזוהי פרקטיקה מקובלת מאוד.
חברות ביטוח פרטיות לרוב מבקשות מסמך על שווי וסוג חומר של תכשיטים אותם אתם רוצים לבטח, לכן תמיד תוכלו לבקש תעודת הערכה בטענה שזה לחברת הביטוח.
וסגרתם/ן את הפינה הזו.
איך המקצוענים עושים את זה?
ככה תכשיטינים בודקים בעצמם
אולי לכם עצמכם לא יהיו את האמצעים המתאימים כי בכל זאת אתם לא מחזיקים עסק לתכשיטים, ואין לכם צורך בזה ביום יום, אבל כדאי שתכירו את הפרקטיקות המקובלות היום בשוק, גם שיהיה לכם מושג, וגם אם תרצו לבקש מבעל החנות שיערוך לכם בדיקה שכזו מול העיניים שלכם.
בדיקה עם לופה (זכוכית מגדלת)
כל תכשיטן מצוי, בד״כ לאחר ההתרשמות החיצונית (מה שדיברנו קודם, האינטואיציה), יקח את הלופה לידיו ויתחיל לבחון מקרוב את הפריט לחותמות. על מנת לדעת קודם כל אם יצרן הפריט טרח לכתוב לו את רמת הקראטורה ו״יקצר לו את הדרך״.
בדיקה עם מגנט
לא כולם מקפידים על הפרקטיקה הזו, אבל אם תקחו מגנט חזק וטוב ותעברו בריחוף קליל מעל התכשיט, תוכלו לראות די במהירות אם התכשיט מתמגנט או לא.
שימו לב! זהב הוא לא חומר מתמגנט! לכן אם הפריט ״נדבק״ למגנט תוכלו לדעת שמדובר בסגסוגת מתכות שהיא לא זהב!
החלק היחידי שלעיתים יכול כן להתמגנט הוא הסוגר, שכן בסוגרים הרבה פעמים קיים קפיץ מתכת פנימי שעלול לעורר פעולת הידבקות.ערכה לבדיקת זהב
בהרבה חנויות תכשיטים תוכלו למצוא ערכה קטנה לבדיקת זהב ורמת הקראט של התכשיטים. הערכה הזו מכילה בתוכה כמה בקבוקוני חומצה (כל חומצה היא לרמת קראט אחרת, לדוגמה 9K, 14K, 18K וכו׳) ואבן שחורה שטוחה.
על האבן מקובל ״לשפשף״ את התכשיט, על הסימן הקטן אותו הוריד התכשיט נהוג לשפוך טיפה מכל אחת מהחומצות ולהמתין כמה שניות.
אם הסימן נעלם לחלוטין סימן שהפריט שבידינו הוא לא בדרגת הזהב המדוברת, ואם הוא נעלם בכולם סימן שלא מדובר כלל בתכשיט זהב.
רק פריט שהסימן שלו נשאר אחרי שעבר את מבחן החומצה עשוי מזהב אמיתי.שבירת התכשיט
טוב אז אחרי שבדקנו את טיבו של חוץ התכשיט (עם חומצה ולופה וכו׳) והוא עבר בהצלחה את כל המבחנים, יבואו המדקדקים וישאלו ״רגע אבל מה אם חלקו הפנימי של התכשיט?״ אבל זה במקרה שמדובר בפריט ממש עבה, שהרי הסיכויים שמישהו ייצר תכשיט בעל גוף חומר דק ועדין יחסית (כמו צמיד או שרשרת) עם חלק חיצוני ממתכת אחת וחלק פנימי ממתכת שונה לגמרי הם לא גבוהים.
אבל במקרים מסויימים אם ממש הדבר מעיק על אבחנתכם המקצועית, ניתן לשבור את התכשיט ולגלות מה יש בתוכו. שכן הפרקטיקה הזאת מקובלת בד״כ רק כאשר אותו התכשיט הולך להתכה וגם ככה לא תרצו לענוד אותו, או לחלופין בשעוני זהב ישנים שגם הם הולכים להתכה (זוכרים? זהב היא מתכת מתמחזרת ויש חנויות שיקבלו את הזהב הישן שלכם/ן כתשלום לכל דבר או בתמורה לכסף מזומן) כדי לבדוק אם המנגנון שלהם גם הוא אכן זהב אמיתי.