הם נחשבים החומר הטבעי החזק ביותר על פני כדור הארץ (ממוקמים בראש סולם מוס), ונחשקים בשל יופיים האצילי והבוהק החד פעמי.
משקלם הסגולי 3.50-3.75
בשל יכולתם לעמוד בכל תנאי מזג אויר,ועמידותם בפני חום, חומצה, חשמל ועוד נוהגים להשתמש בהם לא רק לצרכי אסטתיקה אופנה ויופי אלא גם לציוד ושימושים תעשייתיים רבים כגון ב
כורים אטומיים
מנועים
ציוד קידוח
חיתוך מתכות, סלעים, עץ
- ליטוש משטחים קשים
האבנים הראשונות נמצאו בהודו וגם היום מוצאים אותם שם, ומתלוות אליהם תמיד אבני צור, הקורץ , ברזל מגנטי ועוד.
מכיוון שתמיד היה ביקוש גבוה ליהלומים ניסו מדענים בסוף שנות ה-50 לדמות בתנאי מעבדה את התנאים האידאללים לייצור אבנים נחשקות אלה, על ידי חיקוי של תנאי לחץ וטמפרטורה גבוהים.
איך נוצר יהלום טבעי?
היווצרות יהלומים מתרחשת במרבצי פחמן עמוק בתוך כדור הארץ (כ-100 עד 150 קילומטרים מתחת לפני השטח).
הטמפרטורות במעטפת כדור הארץ (אשר נעות בין 1,000 לעד למעל מ3,000 מעלות צלסיוס) והלחץ הרב השרוי שם (פי 137,000 מהלחץ על פני כדור הארץ), הם אלו אשר מספקים את התנאים האידאליים להווצרות אבני חן יקרות אלה.
מכיוון שהתהליך הוא כל כך סיזיפי וכל כך ארוך, יהלומים רבים גדלים עם פגמים מסויימים, למעשה רק 30% מהאבנים הכל כך נדירות הללו יכול לשמש לשימוש בתכשיט.
בנוסף תהליך הכרייה דורש מאמץ רב וכרוך בהוצאות רבות מה שמייקר מאוד את המוצר הסופי.
איך נוצר יהלום מעבדה?
יהלום שגדל במעבדה זו אבן שגדלה בסביבה מבוקרת בקפידה של מעבדה.
מבחינה אנטומית יהלומים שגדלו במעבדה זהים לעמיתיהם הטבעיים. גם הם עשויים פחמן מגובש ובעלי מראה ותחושה זהה לאלה אשר התפתחו בטבע.
ישנן 2 מתודות עקריות לייצור מעבדה, שתיהן ראויות וטובות ומפיקות תוצר אותנטי.
- chemical vapour deposition – CVD
- high pressure high temperature – HPHT
הדרך האחת היא סינתזה פעילה (דינמית) המשתמשת באנרגיה הנוצרת מפיצוץ לתוצאה מיידית והשניה היא נייחת (סטטית) אשר משתמשת בלחץ גבוה ממושך ומפיקה תוצר בהליך איטי.
האם נהוג לדרג בשיטת שונה?
שיטת הדירוג זהה בשני הסוגים
וכיום כל המעבדות הגדולות והמוכרות על רחבי הגלובוס מדרגות את האבנים לפי אותם פרמטרים של חיתוך, נקיון, צבע וקראט.
לפי הצהרת GIA ארה״ב (מכון לתועלת הציבור, ללא מטרות רווח) היא הסמכות המובילה היום בעולם בתחום היהלומים.
כפי שהיא מציינת באתרה, התעודות יכללו את הפרמטרים המקובלים ולא יציינו את המונח ״סינטטי״ אם כי כן תצויין שיטת הגידול (CVD או HPHT) ועדויות לטיפולים משניים.
האם יש הבדל מבחינת מראה?
אין הבדל מבחינת מראה
מבחינת מאפיינים חזותיים, יהלומים שגדלו במעבדה מציגים לעתים קרובות איכויות דומות לעמיתהם שגדלו בטבע. הם חולקים את אותו הרכב כימי ומבנה גבישי, מה שהופך אותם כמעט בלתי ניתנים להבחנה בעין בלתי מזוינת. שני הסוגים יכולים להיות בעלי ברק וניצוץ מדהים.
אבן שנוצרה על ידי אדם לעומת אחת שנוצרה במעבה האדמה תהיה איכות דומה, ויהיה צורך בכלים מיוחדים המאפשרים מבט קרוב דיו בכדי לקבל מושג על הדרך בו היא נוצרה.
זאת הסיבה גם ששיטת הדירוג היא דומה, כי מדובר באותן איכויות.
עם זאת, בבדיקה מעמיקה יותר, מומחים עשויים להיות מסוגלים לזהות הבחנות מסוימות בין יהלומים שגדלו במעבדה ויהלומים טבעיים. לדוגמה, חלק מהיהלומים שגדלו במעבדה עשויים להציג דפוסי צמיחה ייחודיים או מאפיינים פנימיים שונים מאלה שנמצאו אצל עמיתים טבעיים.
ראוי לציין שההבדלים הללו במראה אינם משפיעים בהכרח על היופי או הערך של כל אחד מסוגי האבנים היקרות האלו. בסופו של דבר, זה מסתכם בהעדפות אישיות ובסדרי עדיפויות אינדיבידואליים בבחירה אחת למשניה.
מה לגבי עמידות וחוזק?
העמידות והחוזק זהים
ליהלומים שגדלו במעבדה יש הרכב כימי זהה כמו לעמיתיהם הטבעיים, הם מיוצרים בטכנולוגיה מתקדמת המשכפלת את התנאים בהן גדלות אבנים אלו בטבע. המשמעות היא שמבחינת קשיות, יהלומי מעבדה מדורגים בראש הסקאלה, בדיוק כמו עמיתיהם הטבעיים.
גם לאלו שגדלו במעבדה וגם לטבעיים יש עמידות יוצאת דופן, מה שהופך אותם למתאימים ללבוש יומיומי. הם יכולים לעמוד בפני שריטות ומכות, מה שהופך אותם לאידיאליים עבור טבעות אירוסין או תכשיטים אחרים שיענדו באופן קבוע.
עם זאת, יש הבדל מרכזי אחד ביניהם בכל הנוגע לחוזק. ליהלומים טבעיים יש דפוסי צמיחה ייחודיים המעניקים להם רמת קשיחות מעט גבוהה יותר בהשוואה לאלו שגדלו במעבדה. המשמעות היא שבעוד ששני הסוגים עמידים מאוד בפני שבירה או התנפצות, יהלומים טבעיים עשויים להיות מעט יותר עמידים תחת לחץ או פגיעה קיצונית.
לסיכום, בכל הנוגע לעמידות וחוזק, יהלומי מעבדה עומדים בקנה אחד עם עמיתיהם הטבעיים. אמנם עשוי להיות הבדל קל בקשיחות, שני הסוגים מציעים איכות יוצאת דופן ואריכות ימים. בסופו של דבר, הבחירה ביניהם מסתכמת בהעדפה אישית ובערכים לגבי קיימות ואתיקה.
האם יהלום מעבדה זול מיהלום טבעי?
כן, המחיר יהיה זול משמעותית
מחיר נח ונגיש הוא יתרון מרכזי בבחירת יהלומים שגדלו במעבדה. הם בדרך כלל עולים פחות בצורה משמעותית מאלה הטבעיים, בשל תהליך הייצור היעיל והוצאות תקורה מופחתות הכרוכות ביצירתם. זה אומר שניתן לקבל יהלום גדול יותר או באיכות גבוהה יותר עבור תקציב דומה.
אבן אשר נוצרה באופן סינתטי תעלה בין 30%-50% פחות לאחת אשר נוצרה באופן טבעי, אולם התכונות והאיכות ישארו זהות.
במה עדיף לבחור?
הבחירה היא בידיכם
חשוב לזכור יתרון משמעותי נוסף של אבנים הנוצרו במעבדה והוא גורם הקיימות שלהם.
בניגוד ליהלומים טבעיים הדורשים פעילות כרייה עם השפעות סביבתיות פוטנציאליות מחמירות, יהלומים שגדלו במעבדה נוצרים באמצעות טכנולוגיה מתקדמת באופן שממזער את הפגיעה בכדור הארץ.
כך שניתן בודאות לבצע רכישה כזאת בידיעה שקטה שהבחירה שנעשית היא ידידותית לסביבה.
לכן ולסיכום התשובה היא שהכל לפי האמונות והערכים שלכם וכן לפי האירוע.
אם מדובר בהשקעה או במתנה לאהוב או אהובה ייתכן ותלכו על בחירה שונה.
גם התקציב משחק כאן תפקיד גדול וכן האתיקה של הרוכש.
מה שכן, כך או כך תזכו לאבן שתשאר אתכם לכל החיים.